Pánikbetegség - pszichológiai tanácsadás

pánikroham - halálfélelem

 Kognitív szorongás: pánikroham

 Hősöm apja ebben a percben semmi mástól nem félt jobban, mint hogy kitör rajta a halálfélelemmel kísért pánikroham. Okát, ezt jól tudta, hiába keresné környezetében, a külvilágban, a havas táj zordságában vagy kunyhója magányában. Máshonnan jön, máshonnan érkezik a fullasztó szorítás. Belülről, belülről, onnan bentről támad az ámok.

Arra gondolt szorongva, egyszer mindnyájunknak fel kell ismernie a lelke mélyén lakozó fenevadat, mert nem az eb kiváltsága az igazi hűség és nem a macskáé az igazi szabadság, csak a remetefarkas élhet tiszta és őszinte életet, s ha megismertük, akkor leküzdhető az ordas, leküzdhető a pánikbetegség és a haláltól való félelem, emeld fel a fejed, biztatta magát.

Pánikrohama tiszteletére minden nap kiállt faháza küszöbére, oda, ahol először szorította el torkát a páni félelem. A súlyos égen átlihegett az űr hidege, a mélyből pedig, a patak felől, felpárállt a földmeleg. Pontosan tudta, hogy nincsen már körülötte külön jó és külön rossz, nincs külön bűn és külön erény, külön élet és külön halál, csupasz vázukig levetkeztek előtte a világ szemérmetlen dolgai, akár egy kognitív viselkedésterápia meztelen lelkei.

Ugyanígy állt reggelente a küszöbön, amikor beköszöntött a tavasz, végigvitte tekintetét a folyó felé vezető úton, amelyen már számtalanszor szembetalálkozott magamagával a valóság csalóka tükrei közt bolyongva, és módja volt az esetlegességek sokasága között felismerni az egyetlen bizonyosságot, azt, hogy csakis a szerelmes éjszakák őrzik meg azon felismerhetőségükben öntestünk múló szenvedélyeit. Erősen tudta, soha többé nem tehet különbséget kéj és kín, gyönyör és gyötrelem között, mert mindkettőben egyformán benne lakozik az élet és a halál, a jó és a rossz, a szép és a rút, mint ahogy maga a kéj és a kín, a bűn és az erény is benne foglaltatik mindegyikben, együtt, egymásra torlódva és egymásba hatolva alkotják a táguló létezés kusza galaxisait.

És áll a küszöbön nyáron, halk rezignáltsággal veszi tudomásul maga körül a tobzódást, az élettől hemzsegő mezőt. Még fölébe emelkedik, akár egy síkba állított merőleges, de a táj már mindinkább a maga vízszinteséhez hasonítja és arra készteti, hogy belefeküdve azonosuljon vele, hogy eggyé váljon  a földdel, amely életnedveivel dajkálta.

És áll a küszöbön ősszel, figyeli, hogyan kerekedik egésszé a lét, miként teljesül be szinte hibátlanul a teremtés tökélye, a teremtésé, amely azonban nem lehetne teljes, ha a tökéletlenség is nem foglaltatna benne, ha nem lenne része a hiba, a hiány, amelyben oly ügyesen megveti lábát a romlás.

Ahányszor kilép a tájba, kilép az évszakokba, mindannyiszor meg-megkísérti a lét esendősége és esetlegessége, hogy aztán mégis a bizonyosság fölbe vert cölöpeire támaszkodhasson, amikor visszafordul, ajtón kívül hagyva a lopakodó páni félelmet. Bent a a szűz ölébe fejét aléltan hajtó unikornis képe fogadja.

Csak nem izgatja fel ez az ezerszer látott ábrázolás, csodálkozik, és sajgó vággyal titkos szeretőjére gondol, aki, talán a sűrű hóesés, talán a tavaszi áradás, talán a tikkasztó hőség, talán az őszi felhőszakadás miatt, harmadik napja elmarad a friss házikenyérrel a dombon túli kis ruszin faluból. Ekkor hevesen verni kezd a szíve, fejébe tolul a vér, hirtelen szorítást érez a mellében, nyomást a tarkóján, itt van, itt van, megérkezett a pánikroham a maga teljes valójában. Hiába zárta ki a házból, hiába hagyta ajtón kívül - a vágyain keresztül lopakodott vissza. Ezen kell úrrá lenni - lesz-e ereje hozzá. Csak semmi pánik, csak semmi roham, csak semmi halálfélelem, volt ez már így, nem tart sokáig, gyorsan lefeküdni, hol a lélegzőzacskó, így ni, egy, kettő, így-így, már múlik is lassan. Elernyed, fáradtságot érez, laposakat pillant, igen, most már talán a szemét is lehunyhatja. Szája szegletében a csodálkozás kaján mosollyá biggyed. Egy régi filmkomédia jut eszébe. "Rohamra!" - üvöltötte időnkén az őrült ezredes és a lépcsőn felrohanva megrohamozta a manzárdszobát. Amikor becsapta ajtaját, a nagy falióra mutatója, bárhol is járt azelőtt, mindig visszaesett a 6-osra.

Pánikbetegség és agorafóbia - tanácsadás

 A pszichoterápiás budapesti rendelő addiktológiai konzultáns bevonásával nyújt segítséget szenvedélybetegeknek és szociális szorongásban szenvedőknek.

Pánikrendelő Budapesten - a pánikbetegség kezelése 

A pánikroham és halálfélelem leküzdése gyógyszer nélkül is lehetséges. A virtuális rendelő terapeutái a páciensek számára problémás helyszíneken és helyzetekben végzik a kognitív viselkedésterápia gyakorlatokat, ezzel írva felül a szorongáshoz kapcsolódó téves beidegződéseket:

  • Agorafóbia testi tünetei - pánikbetegség leküzdése

A szorongásos, fóbiás megbetegedések kognitív eredetűek, az agorafóbia gyógyítható! 

    Szövegek elkészítése, szerkesztése, gondozása - keresőmarketing agorafóbia témájó honlapokkal

    MI A PÁNIKROHAM?

    A pánikroham hirtelen fellépő, intenzív félelem vagy szorongás érzése, amely fizikai tünetekkel jár. A pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és általában néhány perc alatt elmúlnak. Gyakori tünetei a következők:

    * Szívdobogás vagy szívdobogás
    * Légszomj vagy fulladás
    * Izzadás
    * Remegés
    * Hideg vagy meleg hullámok
    * Szédülés
    * Zsibbadás vagy bizsergés
    * Nehézség a nyelésnél
    * Mellkasi fájdalom
    * Halálfélelem

    Gyakori okok:

    * Stressz
    * Túl sok koffein
    * Alkoholfogyasztás
    * Nyugtatók szedése
    * Alváshiány
    * Fizikai betegség
    * Mentális betegség

    Szerző: BDK  2014.07.03. 15:17 komment

    Címkék: szöveg pánikroham részlet tejmozi pr-cikk

    A bejegyzés trackback címe:

    https://konyvem.blog.hu/api/trackback/id/tr956470645
    süti beállítások módosítása