Hiánylexikon (2.)

szembesules150.jpgAforizma Feleki László szerint az aforizmaíró olyan ember, aki egérfogót állít az elefántnak. Ez igaz lehet, csak az a baj, hogy némely aforizmából hiányzik a sajtdarab.

Archívum Improduktív és reproduktív alkotók legfontosabb segédeszköze. Az igazán kreatív elmék mindig vadonatújat alkotnak, vagy nincsen irattáruk, vagy ha van, soha nem porolják le a régi dossziékat.

Attitűd Intellektuális fakszni.

Dekonstrukció Annak a látszatkeltésnek a neve, amelynek során a megalkotottság hiányát a soha nem létezett szerkezet szándékos lebontottságának nevezik.

Időmérték A felolvasóesteken egyes költők elvesztik az időmértéküket.

Inspiráció „Nem tett fel spirált, / mégis inspirált.” (J. E.)

Írói felkészülés időszaka A semmittevés eufemisztikus szinonimája.

Kísérleti mű 1. Annak a műnek a megnevezése, amelynek értelmezéséhez hiányoznak a kidolgozott érték-sémák. 2. A rossz írás finomkodó megnevezése.

Komfort Folyton vágyunk rá, ám amikor megteremtjük magunknak, elégedetlenségünk kétszeres: egyszerre érezzük azt, hogy az azelőtti állapot mégis jobb volt, és azt, hogy a mostani hiányosságait csak egy magasabb és sokkal drágább fokozat küszöbölheti ki.

Kudarc Akadnak, akik kudarcaik sorozatából építik fel karrierjüket. És akadnak, akik sikernek élik meg a kudarc hiányát.

Mártírium A hiányzó emberi nagyságot olykor a mártírium teremti meg. Kisszerű gyarló emberek is megnőnek a szemünkben attól, ha áldozattá válnak, és kétes igazságok magasztosulhatnak fel, ha valaki életét áldozza értük.

Modern realista regény Olyan epikus írásmű, amelyben a valóság ábrázolása helyett az ábrázolás valósága érvényesül.

Munkanapló Műveinket akkor jegyezzük buzgón jegyzékekbe, ha nem megy az írás. A folyamatos, jó tempójú munka közben egyáltalán nem érezzük semmiféle munkanapló hiányát, de ha elakadunk, ha napok, hetek telnek el látható eredmény nélkül, akkor a magunk megnyugtatására buzgón listázni kezdjük az elvégzetteket.

Tájleírás Klasszikus regények azon részlete, amelyet csak középkorúak olvasnak. A fiatalnak még hiányzik hozzá a türelme, az öregé pedig már elfogyott.

Szerző: BDK  2015.10.25. 16:39 Szólj hozzá!

Címkék: regény részlet szembesülés hiány-lexikon

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvem.blog.hu/api/trackback/id/tr528020615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása